Reportage: Kom med ind i Det Sociale Komfur

Reportage: Kom med ind i Det Sociale Komfur

Mandag d. 17. juni slår Røde Kors Lyngby-Taarbæks nye aktivitet Det Sociale Komfur dørene op på Kongevejen 192. Kom med et smut ind i generalprøven i denne reportage.

Af Jannie Andersen

Det er lyden af skramlen rundt med gryder, man mødes af på denne aften, når man træder ind gennem facadens glasdøre i Røde Kors Huset på Kongevejen i Virum, akkompagneret af grin og løssluppen snak mellem mennesker og metallisk kliren fra køkkenredskaber.

Denne onsdag aften, i begyndelsen af juni, finder en såkaldt “generalprøve” på Det Sociale Komfur sted.

Ud af nærmest ingenting er der vokset et fint industrikøkken frem i et af husets mange rum. Ihærdigt arbejde fra aktivitetslederen Frank Runchel har samlet et hold af frivillige omkring den nye Røde Kors-aktivitet, der for alvor skydes i gang mandag d. 17. juni 2024 fra kl. 17-20. Her forventer man, at dørene går op for deltagere i aktiviteten.

Det spændende bliver, hvem der møder ind?

 

Noget andet end at lave mad derhjemme

Til aften mødes de frivillige for at teste køkkenet af. Udstyret er indkøbt og har stort set fundet sin rette plads i køkkenet. Køkkenets basiselementer som salt, peber, olie og soya står endnu henslængt på de nye elementers ståloverflade.

Regler for, hvordan man skal arbejde i køkkenet og håndtere madlavningen, når der skal være mange kokke om den, ligger sirligt nedskrevet på en papirseddel på bordet. Et par gange orienterer én af de frivillige Helle sig på sedlen.

“Det er lidt svært, når man pludselig skal huske at vaske skeen, når man har smagt på maden”.

Der svares anerkendende fra de omkringstående, for det er noget andet at lave mad med andre fremmede, frivillige, og i fremtiden deltagerne i Det Sociale Komfur, end at lave mad derhjemme.

 

Skal lære køkkenet at kende

Aftenens seks frivillige er iklædt sorte forklæder med rødt kors på forsiden. Kvinderne har kyndigt bundet håret op, og hænderne er trukket i blå plastikhandsker for hygiejnens skyld.

“Ej, vi har glemt at købe rød karrypasta”, svarer Jette. Hun er opskriftansvarlig denne aften, men har ikke stået for indkøbene alene. “Man kan jo ikke lave thai-mad uden rød karrypasta”.

“Vi skal også have sukker. Hvor er sukkeret?”, spørger en anden frivillig ud i køkkenet. “Har vi også glemt at købe det?”.

Et par af de frivillige leder i det tilstødende tekøkken - der må være sukker.

“Ja, det er jo meget rart, at vi lige prøver det hele af, før vi åbner op for deltagere”, siger Frank. “Vi skal ligesom lære køkkenet at kende og gøre os nogle erfaringer”.

 

Hyggesnak og latter

Stemningen er god, selv om generalprøven i køkkenet er let kaotisk. Lænende sig op ad stålkøkkenbordets kant står to herrer og sludrer over et par sodavand. Lars meldte sig som frivillig, efter han havde været til informationsmøde om Det Sociale Komfur, på samme adresse, hvor han nu er del af generalprøven.

“Mine børn er efterhånden blevet så store, at jeg synes, jeg har tid til at gøre noget godt for andre. Det her talte til mig”.

Hans kompagnon Jesper, der står ved siden af med en Pepsi Max i hånden, stemmer i.

“Jeg kan jo fx ikke hækle og blive frivillig i Nørklerne, men jeg kan godt lave mad. Og så får man også meget ud af selv at lave mad sammen med andre”.

“Du skræller, jeg river”, lyder det fra Jette i modsatte ende af køkkenet. “Skal det ikke være vores motto?”. Kvinderne ler og hygger sig. Helle og Sascha bevarer overblikket over de store gryder med ris og thai-ret. Helle smager til.  “Den skal have mere salt”.

 

Plads til alle

Jette er gået i gang med at ordne jordbær til dessert. Snart breder duften af ris sig med den lette sødme fra det asiatiske køkken.

Kl. 18:30 er maden ved at være klar. Gruppen af frivillige mødes omkring det store runde middagsbord, dækket med rød dug og service.

Over den lette tapasforret, bestående af cantaloupemelon med seranoskinke, humus, oliven og brød, tales der begejstret om konceptets form og indhold. “Hvem mon kommer som deltagere?”, “Hvordan fordeler vi opgaverne i køkkenet?”, og strukturerne på Det Sociale Komfur begynder at tage form. De frivillige er klar på opgaven, og de glæder sig.

“Tankerne bag Det Sociale Komfur er, at det skal være for alle. Vi kommer altså ikke til at stå i døren og afvise nogen, for alle kan passe ind her”, siger Frank og tilføjer:

“Men det er klart, at vi især håber på, at der også kommer deltagere, som savner fællesskab omkring madlavning og spisning”.

 

Maden, der driver værket

Og kigger man bordet rundt på aftenens samlede frivillige bag projektet, kan man se tanken om mangfoldighed og plads til alle afspejlet her. De frivillige har en bred aldersmæssig spredning og har vidt forskellige liv uden for deres frivillige indsats.

“Alle de frivillige i Det Sociale Komfur kan godt lide selv at lave mad, og det er maden i projektet, der driver værket”, afslutter Frank og hæver sit glas.

Der skåles over maden, og sendes smil og tak til hinanden for den gode indsats.