Postkort fra beredskabsleder Alexander i Malawi

Postkort fra beredskabsleder Alexander i Malawi

Alexander Hviid, aktivitetsleder for beredskabet i Røde Kors Lyngby-Taarbæk, har været på studietur i Malawi. Her har han blandt andet lært, hvordan trommer og megafoner er en del af Malawis beredskab. Læs Alexanders tre postkort-hilsner her.

 

Tirsdag den 10. oktober 2023

På vores første dag i “felten” startede vi ud med en morgenbriefing. Herefter brugte vi to timer på at køre ud af en støvet landevej.

Kort fortalt var vi ude at se en landsby midt ude i ingenting. Her går Røde Kors-frivillige, som selv bor i landsbyerne, rundt og informerer om sundhed og meget andet.

De fortæller bl.a. om fordelene ved ordentlig hygiejne og konsekvenserne ved ikke at have det.

De fortæller, hvorfor ordentlig kost er godt for kroppen, og hvordan de lokale kan få de rigtige vitaminer, kød, grøntsager mv.

Og så fortæller de, hvordan man bor mere bæredygtigt ift. køkkenhaver og bæredygtige ovne.

De hjælper også landsbyboerne med at lave ordentlige toiletter med en “håndvask”, så bakteriespredning mindskes.

Vandbrønden er en vandressource for op til 250 husstande, som svarer til lidt over 1.000 mennesker. Har man længere end 15 minutter til en brønd, anses det som, at man har langt til vand hernede.

Hvad vi anser for helt basale ting og oplæres med fra barnsben, er altså banebrydende information helt ude på landet i Malawi.

På billedet her går Mr. David Zimba (tv) og Jens (th) og snakker om sundhedsforholdene og Røde Kors' arbejde i landsbyen.

Onsdag den 11. oktober 2023

På studieturens anden dag i felten var vi ude at se, hvordan de lokale Røde Kors-frivillige formidler og forebygger naturhændelser som tørke og stærk storm.

De er otte frivillige, som dækker godt 900 husstande (en husstand = fem personer). De går fra hus til hus og informerer om, hvordan lokalbefolkningen beskytter sig mod bl.a. stærke vinde.

Det gør de ved at plante frugttræer rundt omkring deres bopæl, hvilket giver læ. Der skal ikke meget vind til, før husene og tagene hernede bliver ødelagt. Derudover informerer de om den kommende vejrsæson ift. tørke og regn.

Når de planter et frugttræ, har det flere fordele udover læ for vinden. Det giver også frugt, som er føde til familien.

Derudover giver det brænde til madlavning. Hvis familierne har en af de bæredygtige ovne som gårsdagens frivillige promoverede, sparer de meget energi og fremmer indirekte den generelle sundhed.

På billedet ses Gudrun (tv) og jeg (th) til dagens velkomst og præsentation af landsbyens frivillige.

Torsdag den 12. oktober 2023

På studierejsens sidste dag i felten var vi ude at se deres ‘Early warning’ / beredskab i Malawi.

For under ti år siden var der ingen cykloner i Malawi, men det er uundgåeligt i dag. De kommer oftere og mere regelmæssigt.

På vores sidste dag i felten var vi ude at se, hvordan deres beredskab fungerer ift. cycloner og oversvømmelser.

Hvert år ødelægges mange huse. Hvis landsbyboerne ikke vil flytte permanent eller midlertidigt, må de evakueres til den nærmeste skole. En af de lokale frivillige, Charity, fortæller, at de ønsker et evakueringscenter, så skolerne kan have deres fortsatte gang uden postyret fra de evakuerede landsbybeboere.

Når oversvømmelserne indtræffer, afskæres landsbyerne fra hinanden, og hovedvejene til storbyerne forsvinder. Det betyder, at militæret må sætte ind med helikoptere for at hjælpe beboerne i de ramte områder.

De lokale Røde Kors-frivillige får ugentlige vejrmeldinger. Er der tegn på regn eller vind, får de et opkald fra deres beredskabskontor. Opgaven herfra er at advare de omkringliggende 3.400 husstande med trommer og megafoner, da stort set ingen har telefoner i området.

På billedet ses Mr. Moses, en af de frivillige fra Malawi Røde Kors, der går fra landsby til landsby og advarer med trommer om nærtstående oversvømmelse.

Afsluttende tanker

Lørdag flyver vi hjem, og så takker vi af for denne studierejse med Røde Kors. Det har været en fantastisk oplevelse at se de lokale Røde Kors-frivilliges hårde arbejde og dedikerede indsats med de få midler, de har hernede. I denne verdensdel handler det om at få ændret de lokales mindset. De frivillige malawianere gør en kæmpe forskel.

Jeg er taknemmelig og ydmyg over at have været en af de ganske få, som får lov til at se med egne øjne, hvad pengene hjemme i Danmark går til. Og der er jo ingen tvivl om, at der er et kæmpe behov for flere penge!

Hjemme i DK er jeg en del af beredskabet, og hvad vi ikke har af muligheder, teknologi og udstyr sammenlignet med hernede. Godt nok er der mange dedikerede folk derhjemme, men at gå fra den ene landsby til den anden med trommer og megafoner for at advare om potentiel oversvømmelse inden for 3-4 dage, føler jeg, er af en anden kaliber.

Jeg rejser fra Malawi med større indsigt og viden og ikke mindst færre fordomme. Røde Kors er ikke bare genbrugstøj og førstehjælpskurser. Røde Kors er en kæmpe international organisation, der hjælper verdens fattigste mennesker, og det tænker man måske ikke lige over derhjemme.